Hírek

Létrehozva: 2018-09-17 Légy hálás az életedért!

Ma beszélgettem szülőfalumban egy idős nénivel, aki 79 éve a Káli-medencében lakik. Nagyon kedves, jóindulatú és dolgos asszony. Almát és szőlőt kaptam tőle, a kertjében szedtük közösen. Hatalmas gyümölcsfái vannak az udvarban, ezeket még ő ültette ezelőtt 30-40 évvel. A telek alatt kis patak csörgedezik, régen még forrás is volt az udvarban. Ő már itt lakik ebben a házban amióta megszületett.

Beszélgettünk a gyerekkoráról; én mindig szívesen hallgatom ezeket a régi történeketek. Olyan ez nekem, mint egy időutazás, hamar megelevenednek a lelki szemeim előtt a hallott dolgok.
Elmesélte, hogy itt az udvarban régen kacsaúsztató tó is volt, a forrás folyamatosan táplálta a vizet. Volt olyan, amikor 100 kacsa is lakott az udvarban. A néninek elég hamar fel kellett nőnie, a háború alatt volt gyerek… 4 hónapos volt, amikor az édesapját behívták katonának, és 4 éves volt amikor hazajött. De csak két hétig marad otthon életben, tüdővészben meghalt. Nem is emlékszik az édesapjára. Anyukája nem ment újra férjhez, 26 évesen özvegy maradt. Testvére nem volt, anyukájával ketten dolgoztak a családi gazdaságban; gyerekként már egyedül méhészkedtek és teheneket is őrzött. 14 évesen ismerte meg jelenlegi férjét a néni, amikor végzett az általános iskolával. Azóta együtt vannak. Nem is tudom, hogy volt-e neki igazi gyerekkora. De még mindig szeretet sugárzik a szemében, segítőkész, jószívű, és mosolyog. Bár már sok mindene fáj, az udvart is egyre nehezebben rendezi, életkedve töretlen. Pedig őt aztán megpróbálta az élet. Jövő héten újra elmegyek hozzá beszélgetni, sokat lehet tanulni tőle. Azt mondja, sok mindent már máshogy csinálna, de hálás az életéért.


Tegnap olvastam egy idézetet a Dalai lámától, ami most pont ide passzol: „Mielőtt panaszkodni kezdenél, sorolj fel 10 dolgot, amiért hálás lehetsz!” Neked is és magamnak is ezt javaslom. Mert mindig van számtalan dolog, amiért hálásak lehetünk. A boldog élet titka, hogy a szíved legyen tele hálával! Ha a hála érzése nem jön magától, akkor figyelj rá tudatosan. Hidd el, megéri!


Szeretettel: Gina