Hírek

Létrehozva: 2010-03-25 Tönköly story II.

A tönköly storym II. részét két jó hírrel kezdeném. Az első, hogy megérkeztek a malmok, így már nem csak ígérni tudom, hogy lesznek, hanem vannak :) Aki kér kipostázom neki. A gyártója a Malomgyártó Kft. Elég jól utánanéztem, szerintem Európában ők a legjobbak. Igen ilyen is van, magyarok és nincs olyan Európai gyártó akinek a malmában ne lenne az ő munkájuk. Az egész kialakítás azt szolgálja, hogy 10 év múlva is ugyanilyen megbízható malmok legyenek, míg sajnos a legtöbb német osztrák gyártmány 3 évre van tervezve, hogy fogyjon. Én meg úgy vagyok vele, hogy nem 3 évre vettem, hanem hosszú távra. Magyarországon ritkaságként 5 év garanciát adnak és tényleg masszív kis malmok.


A másik jó hír, hogy üzenem mindenkinek aki jelezte szeretne búzát, végre sikeresen le lett szervezve, kaptam időpontot pénteken (márc. 5.) megyek a búzáért. Egy hetet csúszott, de az egész országban nem lehet már ebből a novum búzából beszerezni. Ne tudjátok meg hány helyre hányszor telefonáltam. Ugyanis erre pont ez a tavaszi időpont a legrosszabb, hiszen a nyáron learatott búzát már rég leadták a gazdák. Ilyen kisemberekben mint mi meg nem nagyon gondolkodnak a nagy termelők. Amit nem vesznek át azt eladják takarmánynak és így ilyenkor sehol nincs már. Pontosabban majdnem sehol, mert egy forrást sikerült felkutatnom, köszönettel Varga Frigyes fajtatulajdonos közbenjárásának is. Pénteken elhozom és jövő héten már oda is tudom adni.

Számomra nem volt meglepő, hogy ilyen viszontagságokon keresztül sikerült célhoz érni, ugyanis ez a tönköly story cikkem erről is szól, hogy bizony igen sok utána járásba telt, mire minden információt megszereztem ezen információk hitelességéről utána járással megbizonyosodtam. Tudjátok, aki nem hiszi, járjon utána.. :) Én ezt tettem. Az pedig már régi hitvallásom, hogy a jót nem csak megszerezni, de tovább adni is tudni kell. Ez talán még nagyobb feladat, így laikusként vágtam bele, hogy akinek kell malom, búza annak legyen és ne kelljen minden követ megmozgatni érte. Minden kicsiben indul, aztán ha érdemes rá kinövi magát, az erőfeszítéseket nem sajnálom, mert ez tényleg fontos. Nyáron amikor itt lesz az aratás ideje, már sokkal könnyebb lesz beszerezni ezt a különleges búzát.

Azt hiszem a spirit.hu -nak ezt is fel kell vállalnia, akár csak a tiszta víz és só kérdését, mert az alapoknál kell kezdeni. A test a lélek és szellem szintjén egyaránt. Ha az alapok jók, csak akkor lehet menni tovább. Víz, só, kenyér.

Ígértem, hogy írok róla, hogyan lehet a frissen őrölt lisztből kenyeret készíteni. Mondanom sem kell, 0 gyakorlattal vágtam bele, még látni se láttam korábban hogy csinálják. Nekem mindig olyan nagy dolognak tűnt. Hogyan kell dagasztani? Az biztos valami fárasztó dolog lehet, mint a filmekben és hosszadalmas… Biztos kell kemence, vagy kenyérsütő gép. Az egész kenyérkészítés elég bonyolultnak tűnt, amíg bele nem vágtam :)

Ha én meg tudtam csinálni, garantálom neked is sikerülni, fog, mert tényleg egészen egyszerű.

Nem vagyok szakember, a saját eredményeimet tudom átadni, de az biztos, hogy igen finom kenyereket sikerült nem nagy erőfeszítéssel készítenem. Egyszerű villanytűzhelyben, dagasztógép, meg kenyérsütő gép nélkül.

Két verzió van: a kovászos és az élesztős. A kovászos kicsit bonyolultabb az élesztős sokkal egyszerűbb kezdőként. Az egyik nagy meglepetésem az volt, hogy friss teljes kiőrlésű tönkölylisztből az élesztős kenyérnek nincs az a negatív élettani a hatása, mint a bolti élesztős kenyérnek. Biztos vagyok benne, hogy ott is az adalékanyagokkal párosulva lesz az élesztős kenyér puffasztó és emésztést rontó, mert ilyen hatásokat még élesztővel sem tapasztaltam ebből a magból ebből a friss lisztből készítve.

1 kiló kenyérhez kell:

  • 3dl víz
  • 70 dkg friss teljes kiőrlésű tönköly
  • 1dkg élesztő vagy 10 dkg kovász
  • 1 teáskanál só (mindenképp jó Himalája sót használj !)

Mivel a tönköly tulajdonsága, hogy szétterül, én ajánlom, hogy kenyérsütő formában készítsd! Ez minden tönkölyre igaz. Így nem terül szét hanem, szépen felkel. Nekem olyan szögletes fém van, pár száz forint volt és tökéletes. Van egy cserép is az is ugyanolyan jó.

Összekeverem a kovászt, vagy a élesztőt a meleg vízzel (kb 40 C°), ha biztosra akarok menni egy kanál mézet is rakok bele, de ez nem kell, csak gyorsít a kelésen. Ezután ezt ráöntöm a lisztre, belerakom a sót és összegyúrom. Eleinte ragacsos lesz, ragad a kezedre is szépen, utána még adok hozzá lisztet, ilyenkor már nem ragad annyira. Amikor teljesen felveszi a lisztet és újra kezdene ragadni a kezemhez még rakok hozzá egy kis lisztet, ezt addig csinálom amíg a kenyértészta egészen kemény nem lesz, de azért még gyúrható. Nem bonyolult; annyi lisztet raksz hozzá mindig, amennyit gyúráskor felvesz. kb 20 max 30 percig gyúrom így. Ennyi :) Komolyan. Ezután kivajazott formába rakom és meleg helyen hagyom hogy megkelljen. Az ideális neki 40-50 C. Tapasztalatom szerint, ha élesztős 45 perc alatt szépen megkell, ha kovászos, akkor inkább a duplája 1,5 óra. Ezután 180 fokon 45 perc alatt kisütöm.

Tapasztalat: A recept szerint 200 fokon kell, nekem 180 fokon lett jó, a recept szerint 1 óra kell nekem 45 perc kellet. A legtöbb recept 20-30 sőt 40 dkg kovászt mond egy kg kenyérhez, nos nekem ez nem jött be elég volt 10 dkg.

Kovász készítés:

Na erre teljesen saját receptem van, Dr Higa professzor EM-BIO koncentrátumából rakok 1-2 evőkanállal fél dl. vízhez és ehhez kb. 10 dkg lisztet. Az EM-BIO értékes mikróbakeverék, mely élelmiszereinkben, talajainkban előforduló „jóindulatú“ fotoszintetizáló-, tejsavbaktériumokat, élesztőket tartalmaz nagy fajgazdagságban. Mentes mindenféle vegyszertől, genetikailag módosított élőlényektől. A mikróbakeverék a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. öko szerek listáján szerepel.

Egy sűrű de kanállal még kavarható pohárnyi tészta. Hogy ebből kovász legyen 3 napig kell készíteni, úgy hogy minden nap egy kanál liszttel megeteted. Ez valóban él, hasznos mikroorganizmusok koncentrációja, amik ezt a lisztet, vizet eszik és tejsavat vitaminokat, antioxidánsokat termelnek. Egy élő koncentrátum lesz. Minden nap hígul kicsit, ezért csak lisztet kell hozzá adni minden nap, vizet nem. Ha nem eteted elpusztul 2-3 nap alatt „megromlik”. Az EM-BIO azért tökéletes, mert 82 fajta hasznos mikroorganizmus van benne ami az embernek tökéletes, ahogy bekerül a tönkölylisztbe azonnal idomul hozzá, azon fajok lesznek dominánsak, amik ennek a megemésztéséhez a legjobbak. Olyan hasznos mikroorganizmusok fogják segíteni a tönkölyt és téged, amikhez nem nagyon jut hozzá az ember és igen hatékonyak. A kovász tökéletes élőhely számukra. Az EM-BIO –ról még sokat fogok írni, most nem térek ki rá. 1 liter kb 600 Ft. és csak egy kanálnyi kell belőle. Nem tétel. A 3. napra igen cefrés szaga lesz, de ez így jó, a tejsav baktériumok okozzák, akár csak a savanyú káposztánál.

Személyes véleményem, hogy az em-bionak szörnyű szaga van, ami a kovászban 1 nap alatt teljesen eltűnik és utána egy élesztőszerű illata lesz. Ne ijedj meg tőle. Én először a kovászra azt mondtam ilyen szagú kotyvalékot bele nem rakok a kenyérembe :) De ezek a hasznos mikroorganizmusok élesztik újjá a lisztet. Egy új életnek kezd, akárcsak a szőlő-bor aminek a köztes állapota nem épp kellemes, tej-kaukázusi kefir, tea-kombucha. Ezek a hasznos mikroorganizmusok nagyon sokat segítenek neked és a kenyér finom lesz tőle és valóban élő!

Vadkovász:

Ha semmit nem raksz a vízbe lisztbe, akkor is 3-4 nap alatt, ha minden nap eteted megsavanyodik, kovász lesz belőle. Nem megromlik, hanem hasonló mint ami a tejjel történik amikor joghurt lesz belőle. Mert a levegőben kis mennyiségben vannak mikroorganizmusok amitől beindul. Én ezt nem próbáltam.

Gyorskovász:

A vízbe, lisztbe élesztőt raksz és így 1-2 nap alatt van „kovászod” nos nekem ez kicsit fából vaskarika, hiszen a kovászt pont az élesztő helyett akarjuk, nem? De tény a kovásznak jó íze van ettől lesz az igazi barna kenyér enyhén savanykás. Kipróbáltam, működik.

Én ha nem sietek, csak kovászt használok. Ha sietek, nincs 2 órám kelesztésre rakok egy kis élesztőt is vele így a kelési idő megfeleződik. Még egyszer hangsúlyozom ennél a lisztnél, nem éreztem az élesztő ártalmas hatását! Ez meglepő.

A varázslat:

Mondanom sem kell, hogy a kenyérkészítésnek szinte minden fázisa különösen alkalmas mágiára és itt most nem túlzok. A kenyér szellemi munkával és energetikával párosítva igen különleges spirituális táplálék lehet. Nézzük csak az alapanyagokat: víz, só, magok. Ezek tökéletesen programozhatóak, energetizálhatóak. Tedd is meg! Legyen egy kívánságod. Bármi amiért meditálnál, imádkoznál, vagy agykontroloznál, reikiznél! Ezzel a kívánsággal először töltsd fel a só kristályokat, vizet és a magokat. Ha nem tudod, hogy kell majd megtanulod a spirit.hu-n :) Csak ezután őröld le a magokat liszté a házi malmodon. A kovász készítése alatt is programozd, energetizáld, mert ezt a mikroorganizmusok megérzik és a fizikailag más anyagokat fognak termelni! Ez nem vicc, az erjedési folyamatokat az energiamezők pozitív vagy negatív irányba tolják. Egy pozitív energiával programmal kezelt kovászban más anyagok lesznek. Ezt most nem fejtem ki itt talán egy külön levélben.

Ezután jön a gyúrás, melyben közvetlen kapcsolatba kerülsz a kenyérrel miközben gyúrod, nyisd meg a kéz csakráid és töltsd energiával. Ha reikis vagy nem lesz gond. Ha nem ismersz kézrátételes energiaátadást képzeld, hogy fény árad a kezedből a tésztába. Amikor elkészült a kész kenyértészta, még a kelés előtt újra álld meg, a magad módján, hiszen az ezt követő kelési folyamatra ugyanaz igaz amit a kovásznál írtam. A kelés alatt az erők felerősödnek és anyagi manifesztációban kihatnak a mikroorganizmusok munkájára. Ahogy az emberben is stresszre más anyagok termelődnek, mint pozitív energiákban ez a mikroorganizmusokra fokozottan igaz. Csak erről tudnék itt vagy 5 oldalt írni, de látom már így is hosszúra sikeredik ez a levél.

A következő befejező részében a tönkölystorymat a tönköly csiráztatásával fejezem be. Az egyik legolcsóbb mégis legélőbb vitamin és energiakoncentrátum a csíráztatott tönkölybúzamag. Már Szentgyörgyi Albertnek is feltűnt és vizsgálta milyen folyamatok zajlanak le amikor a magból csira lesz, mert az kémiailag de energetikailag is kész csoda. A születési energia… Napi fél marék valóban élő tönkölycsira fogyasztása igazi vitaminbomba és igazi varázslatra ad lehetőséget, ami meglovagolja a mag születési erőrobbanását, de erről a következő levélben.

A mai időkben azt hiszem igazán megtisztelő, hogy valaki egy ilyen hosszú cikket elolvas. Én is ritkán teszem ezért valóban köszönöm, és megtisztelő számomra. Remélem nem bántad meg és elindít azon az úton, hogy a saját kenyeredet edd konkrétan és szimbolikusan is. Tapasztalatból tudom, annál jobb kenyér nincs amit igazán friss pár perces lisztből készítenek és az a liszt a legjobb amit Te magad készítesz el!

Hozzászólások

Szia Zsolt!

Sokkal egyszerűbb lenne ha a lisztet árulnád. Most a pénzemet másra kell költenem és nem malomra.